Kosár

>>>
 
 

Belépés

 

Főoldali hírek

H K Sze Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A játék elkezdése, avagy hogyan építsük első Imperátor paklink!

2011.08.03.


Tévedés azt hinni, hogy nem lehet kevés lapból is erős, és hatalmas, hosszan tartó játékélményt nyújtó paklit összerakni, ha elolvasod az alábbi néhány jó tanácsot, akkor látni fogod - nagyon is lehetséges!
A rutinos játékosok mindig a nyerési lehetőségek teljes optimalizálására törekednek, de eleinte, kezdőként okos dolog, ha az Imperátorban felkínált mindkét győzelmi variánst nyitva hagyjuk, s nem kizárólag a "Bk pusztító" vagy a "Bk gyűjtögető" koncepcióra korlátozzuk a paklink. Jól megférnek azok egymás mellett is!   
 
 A játék elkezdéséhez azért persze az első feladatunk néhány pakli kártya beszerzése lesz, de választhatjuk az IMP alapdobozt is, ebben előre összeválogatott, bizonyosan hasznos 151 lapot kapunk, majd ezután már csere-berével bővíthetjük a gyűjteményünk.

Ha egy alap mennyiségű lapunk már megvan, akkor nincs is más dolgunk, mint kiválogatni minden olyan lapot a meglévőkből, amik a győzelmüket segíthetik. Ezek eleinte azok lesznek, amik rendelkeznek Babérkoszorú értékkel (esetleg valamilyen más módon termelnek Bk-t) és azokat, amelyek segítségével az ellenfél Bk-it pusztíthatjuk. Ilyeneket bőségesen találhatunk a gyakori és nem gyakori lapok közt is, de akinek szerencséje van és bontott Makedón fejedelmet, Szphinxet, Theatrumot vagy Diadalívet az ezeket semmiképp ne hagyja ki. Ezek a lapok bármilyen koncepció nélkül is rengeteget segíthetnek!   

Vannak persze olyan lapok is, amelyek már csak megfelelő pakliban mutatják meg az igazi erejüket, de ezek közül is könnyen találhatunk olyat, amit a többségben lévő gyakori lapjainkkal összefűzve már akár kombózhatunk is.

Ilyen nem ritka lapok például, a teljesség igénye nélkül:

Diadalmenet,  
amivel egyel több Bk-t nyerünk, mint amennyi Hadsereg lapunk van!

Vesta tüze,  
amit Nő Személyhez csatolva körönként 2 Bk-t kapunk!

Ezüstsas,  
Hadsereghez csatolva 3 Bk-t ad!

A cél tehát eleinte mindig a Babérkoszorú maximalizálás legyen, hiszen ha elfogynak az ilyen lapjaink a paklinkból vagy az ellenfél elpusztítja őket, akkor kevés esélyünk marad a győzelemre! Ha bontottunk asztalon maradó, tehát állandóan működő Bk termelő lapot, azt semmi esetre se hagyjuk ki!

Ebben a kategóriában nagyon jó lap például a Londinium, a Placentia, vagy a Gladius.    
Ha bepakoltunk minden kezünk ügyében lévő Bk termelést illetve pusztítást a paklinkba, akkor ideje, hogy nekilássunk a maradék, várhatóan 15-20 laphely kitöltésének.  A körvonalazódó koncepciónk itt már erősen befolyásolni fog persze minket, de azért léteznek hasonlóságok, amiket zsinórmértékként használhatunk.    
 
Ilyen magától érthetőd lépés például a Bfp termelő lapok használata. Alapvetően egy stratégiai játékban mindig előnyös, hogyha több az erőforrásunk, mint az ellenfelünknek, ha van rá lehetőségünk ezt érdemes kihasználni.    
 
Legyen mindig több Befolyáspontunk, mint ellenfelünknek, ez legyen az egyik fő célunk a játék során!    
 
A két legfontosabb erőforrásnak a kezünkben tartott lapok és a Bfp-ink számítanak. Mivel körönként két lapot is húzunk és a kézben tartott lapok száma nincsen korlátozva ezért a hangsúly inkább a Befolyáspontunk mennyiségén lesz. (Természetesen, ha sok olcsó kijátszási költségű lapot használunk és folyton üres a kezünk, akkor azért a lapot húzató lapokból is tehetünk be néhányat!)   
 
Hogy a Bfp előny uralásáért folytatott harcot mi nyerjük meg kétféle út között választhatunk, bár eleinte nyilván a lapjaink lesznek a legfőbb korlátozó tényezők. Utazhatunk arra, hogy mindig több Bfp-t termeljünk, mint az ellenfél vagy megpróbálhatjuk elvenni az övét. Itt is az lesz a dolgunk eleinte, hogy egyszerűen tegyünk félre minden olyan lapot, ami a Bfp mennyiségét manipulálja. A gyakori és a nem gyakori lapok között rengeteg ilyet találunk, íme néhány példa erre:   
  
Penge? Méreg? Tőr?  
Tárgy lap, ami annál hatékonyabban pusztítja az ellenfél Bfp-ét, minél több Személlyel játszik.    
 
Haetera 
Személy lap, feláldozásakor az ellenfél kétszer annyi Bfp-t veszít, mint amennyit elköltünk

Ardalio
Személy lap, minden kör végén Bfp-t pusztít!

Majordomus
Személy lap, egyszerre termel Bfp-t és Bk-t, bár kijátszásának apró feltétele is van

Irattár
Építmény lap, Befolyáspontot és lapot is termel, elsősorban akkor lesz hasznos, ha éppen sok lap van a kezünkben

Ónbánya
Építmény lap, Babérkoszorúinkat válthatjuk Bfp-re, igaz lassan működik, de az ellenfél még akkor sem fog örülni, ha leszedi

Ingaevon felderítők
Hadsereg lap, kijátszásakor elpusztítja az ellenfél összes Befolyáspontját!  

Nyerni tehát tudunk, Befolyás pontunk is lesz elég, hogy a rengeteg kézben lévő lapunkat kijátsszuk, de akkor mi is kell még ahhoz, hogy megszerezzük a győzelmet?
Elsősorban az, hogy tudjunk valamit kezdeni az ellenfelünk kulcslapjaival, jöjjön tehát némi lapleszedés is!

A zavaró Személy és Hadsereg lapokkal nem lesz túlságosan nagy problémánk. Mivel nem valamilyen konkrét koncepcióra hegyeztük ki a paklit, ezért biztosan belekeveredett egy-két izmosabb egység, amik majd kellemesen levadásszák őket. Ha mégsem, akkor tegyünk be néhány Myrmillot, Lucius vagy Hosidius Getát, esetleg pár magas harcértékű Hadsereget.

Amire készülnünk külön is kell, azok vélhetően a Tárgyak és az Építmények lesznek. (Az Eseményekkel egyelőre ne foglalkozzunk, nehéz velük mit kezdeni és úgyis csak egyszeri hatásúak. Ha netán bontottunk olyan countert ellenük, amit még használni is tudunk, akkor azt azért tegyük be.)

A legjobb ellen lapok itt azok lesznek, amiket többször is tudunk használni, és semmilyen más laphoz vagy feltételhez nincs kötve a használatuk. Ezekből is találhatunk gyakori lapokat szép számmal, de itt már azért örülni fogunk, ha a három ritkánk egyike például egy Orator vagy egy Önomeus.

Néhány lap, aminek az ellenfelünk fix, hogy nem fog örülni:

Árverés
Tárgyat és Bfp-t pusztít egyszerre

Szürakuszai katapultosok
permanens Építmény pusztítás, ráadásul  ingyen!

Congero
némi Babérkoszorúért cserébe ellopja az ellenfél Tárgy lapjait

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak annyi teendők marad, hogy az eddig felsorolt kategóriákon kívül eső lapokat figyelmesen átbogarásszuk, hátha akad köztük olyan, amivel a már a paklinkban lévő lapokat erősíthetjük.




-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------